söndag 28 februari 2010

Wonderful weekend.


Denna helgen har jag flyttat in hos Arash. Det har varit mysigt. Lite tröttsamt för honom dock, sötnosen har sovit i en timme nu på eftermiddagen. Igår var vi på fest nämligen, My och Gerda hade födelsedagsfest med hippietema. Det var skoj, det var i svarta havet på skolan precis som på nyår. Några dagar innan festen ringde My och frågade om lite folk från hennes nya folkhögskola kunde få bo i min lägenhet, och visst fick de det. Så lördag till söndag har fyra främlingar bott hos mig, men jag träffade dom på festen och de var mycket trevliga! De visste dock allt om mitt liv nu, lite läskigt, men de hade tolkat mig ganska bra efter vad de sett hos mig.

I veckan som kommer ska vi äntligen få sluta med Andra Avenyn efter att ha spelat upp scenen i tre dagar. Istället ska jag och titta på dalateatern och planera inför när vi ska filma där och så ska jag kanske vara slomo-operatör på innebandy på fredag. Det är alltså den som sköter repriserna och sådant. Skoj! Och på fredag kommer mamma, pappa, syrran och grisen hit, jag längtar!

tisdag 23 februari 2010

"Med en själlös isstod som drottningen? Vem?"

Ny kurs. Flerkameraproduktion. Den verkar riktigt lovande, trots att vi ska filma 13 events på bara fyra veckor. Jag ska vara med på ishockey, "sport", "musikproduktion", en teater och något mer. Det blir nog riktigt roligt! Idag hade vi besök av en man som varit A-foto på Andra Avenyn sen det startade. Han pratade lite om sitt jobb och sen jobbade vi i studion resten av dagen. Vi försökte köra en scen ur Gustav III:s äktenskap och klippa den i realtid. Tur att vi inte alls är trött på det manuset efter att ha spenderat fem veckor med det, inte alls.

Den största delen av dagen skådespelade Lasse och Paul, men sent på eftermiddagen fick jag och Arash hoppa in. Jag skulle spela änkedrottningen, han hertig Karl. Mor och son. Behöver jag ens säga att vi båda skrattade en hel del? Dessutom stod halva klassen och tittade på i studion, resten tittade på från kontrollrummet. Pressure! Imorgon blir det en scen från Andra Avenyn istället, då slipper jag skådespela som tur är. Jag är lite mer bekväm bakom kameran än framför.

Arash: Men hur kan mor vara så säker? Att avgöra äktheten hos ett barn som erkänns av både sin fader och sin moder.
Cecilia ska blänga på Arash, gå mot honom så han tvingas backa flera meter och sätta sig ner.
Cecilia: Därför att jag känner kungen!
Que asgarv.

måndag 22 februari 2010

Brrrrrrr.

-28 grader ute. Är det okej att stanna hemma från skolan första dagen på en ny kurs?

söndag 21 februari 2010

You'll never leave this island.

Nämen Shutter Island då.

Vad kan man säga? Filmen hamnade definitivt på min topp 10-lista över bästa filmer någonsin. Jäääklar! Definitivt värd att se, speciellt på bio. Och definitivt värd att gå i en timme i en decimeter nysnö till (utöver de vanliga centimetrarna som ligger på gatan alltså). Den var sjukt bra helt enkelt. Bra klippning, snyggt filmat och häftigt ljudlagd. Scorsese kan han.

Ehm, men se den. Nu.

lördag 20 februari 2010

...men gärna IKEA-katalogen.

I torsdags så funderade jag på att ta ner min "ingen reklam, tack"-skylt eftersom de snart är bokrea och jag gärna vill ha de katalogerna. Jag glömde dock bort det hela innan jag gick hemifrån, så lappen satt kvar på dörren.

När jag kom hem några timmar senare låg det en hög med reklam innanför dörren. Jag tittade ut igen och ja, lappen på dörren satt fortfarande där. Ändå låg det reklam på golvet. Och inte vilken reklam som helst, utan bokrea-reklamen.
Misstag händer ju hela tiden med reklam och post, jag vet det bättre än någon annan eftersom jag själv arbetat som brevbärare. Dock är det lite roligt att det hände just den dagen då jag verkligen ville ha reklam... för annars hyser jag verkligen en avsky för reklam. Tänk er en stekhet sommardag. Du är redan jättesvettig efter att ha arbetat i flera timmar, men du har tio trapphus med 15 boende i varje hus kvar. Gärna loftgångar (då man måste lasta dubbelt eftersom du springer över vinden mellan husen). Du lastar armen full med reklam, post och tjocka brev och börjar springa. Upp och ner, upp och ner. Svetten rinner, brevinkasten är sånadär hemska musfällor som slår igen på fingrarna hela tiden och reklamen viker sig när du försöker pressa in den i lådorna. För varje "Ingen reklam, tack"-skylt blir du överlycklig för du slipper försöka pressa in de där tunna bladen i lådan. Du vet att plågan snart är över, men de där sista trapporna... när tröjan är alldeles blöt, mjölksyran börjar komma i benen och du vet hur ont vaderna kommer göra imorgon. Och all den där reklamen som tar så mycket extra energi.

Ja, jag hatar reklam.



Moppemöte med Robin och Jessica i somars. Snälla jobbarkompisar som hjälper varandra de sista plågsamma trapporna om de är klara före en själv.

Här ser jag ändå ganska nöjd ut. Trots alla telefonkataloger. Få mig inte ens att börja prata om dom, de är i en helt egen hata-kategori...





...anyhow, ikväll blir det Shutter Island på bio! Får trotsa snöstormen och traska en halvtimme in till stan ändå. Exciiiited!

Fulländat.

Jag är väldigt lycklig just nu. Om snön försvann vore livet ganska fulländat.


onsdag 17 februari 2010

iTunes U.

Hörni, kolla in detta! Det var det vi höll på att spela in för två veckor sedan i studion. Mucho nice! Vi är duktiga här uppe i Nordsverige ibland.

Shutter Island.

Jag kan knappt med ord beskriva hur upprymd jag är inför helgen. Scorseses Shutter Island har premiär med Leonardo DiCaprio i huvudrollen som Teddy Daniels. Filmen är baserad på boken som på svenska heter Patient 67 och är skriven av Dennis Lehane. Jag läste den boken för första gången för ungefär ett år sedan. Jag låg en hel natt och kunde inte sluta läsa, och när morgonen kom var jag förvirrad, upprörd och sjukt uppspelt. "Jäklar vilken film det där skulle bli!" tänkte jag och googlade titeln. Direkt avslöjade wikipedia att den redan var in production vilket var praktiskt eftersom jag då slapp göra den själv (öhm, jag hade redan funderat på Oscarstalet ja).

Så i förberedelse för helgen har jag nu läst boken igen. Jääklar vad bra den är. När man tror att man förstår vad som händer gör den ett tvärkast och man är totalt borta igen. Helt briljant och jag ska lätt se filmen på bio i helgen. Höga förväntningar, inte jag då!

måndag 15 februari 2010

Spoiled.

I fredags var det kärlekskväll på kåren. Vi fick band (rött = upptagen, grönt = ledig, gult = osäker) att ha på oss och det fanns myshörnor och sånt. Det var skoj i alla fall, dansade knappt något dock utan snackade mest med alla klasskompisar. Jag trivs så bra här uppe, vem hade kunnat tro det?

Sen resten av helgen har jag blivit rejält bortskämd. I lördags bjöd han mig på Faluns finaste restaurang och sen massa vin och gott. Igår lagade han mat till mig tre gånger och jag fick inte ens hjälpa till. Yes, han är nog en av de bästa och snällaste personerna som finns.


Och annars så är kursen snart slut nu. Vi håller på att fixar det sista med ljudet nu, i övrigt är våra 20 minuter av Gustav III:s äktenskap färdigklippta. På torsdag och fredag är det redovisning, sen på måndag börjar nästa kurs: flerkamerafördjupning. Vi ska filma sport, teater och musikvideos. Nice! Och när den är slut åker jag och sju andra till Riga över påsk. Nämen det blir nog inte riktigt härligt, längtar inte det minsta...

torsdag 11 februari 2010

Life is hard. Life is short. Life is painful. Life is rich. Life is....Precious.

Igår låg mediaservern nere i skolan igen. Ventilationssystemet var sönder och då måste alla datorer vara avstängda så att de inte får värmeslag. Vi kom alltså till skolan vid 9 för att få reda på detta och därmed få en ledig dag. Ingen mediaserver = ingen redigering. Istället gick jag och Arash till Friskis och tränade och sedan hem till honom och såg på film. Förutom The Princess & the Frog och Wall-E såg vi:

1. Precious. Herrejäklar vilken film! Det handlar om en ung tjej i Harlem som blir verbalt och fysiskt misshandlad av sin mamma och som blivit våldtagen av sin pappa flera gånger (är gravid med barn nummer två i filmens början). Den är riktigt vidrig ibland, men jäklar vad bra den var. Rolltolkningen av Mo'Nique som spelar mamman är bland det bästa jag någonsin sett. Om inte hon vinner Oscarn för bästa biroll så förtjänar ingen den. Se filmen, men förbered er på att det kanske inte är den behagligaste upplevelsen.

2. Ciao Bella, en svensk film från 2007. Enda anledningen att jag satte igång den var för att Arash har berättat att han var på audition för huvudrollen. De sökte en iransk kille som kunde prata både göteborgska och persiska och han var med bland de tre sista i kampen om rollen. Tyvärr (?) fick han inte den...det hade ju varit coolt att vara ihop med en filmstjärna, men ärligt talat var filmen ganska kass...

tisdag 9 februari 2010

STS.

Well hello trötthet. Har sovit för lite två dagar i rad, och dessutom lämnade jag blod imorse. Satt nästan och sov i redigeringsrummet efter det. Tur att jag jobbar ihop med Arash som är snäll och sköter klippningen när jag sover. Som tur är så är vi i princip färdiga med klippningen nu och det känns riktigt bra.

Och dessutom har jag fått ett mail om en jobbintervju i Göteborg i slutet av februari. Hade inte räknat med det, hade nästan glömt att jag sökte jobbet. Får jag det kommer jag spendera den största delen av sommaren utomlands... lite oväntat, men det känns som en dum chans att missa. Fast det är ju visserligen bara en intervju, men ändå. Så det blir kanske en blixtvisit söderut snart ändå, nice!

måndag 8 februari 2010

Friskis.

Igår körde jag för första gången programmet gyminstruktören på Friskis satte ihop till mig. Hello muskler! Skriver hon "2 x max" på antal repetitioner kommer jag köra två omgångar tills jag nästan ligger på marken och inte kan röra mig. Arash skrattade åt mig när jag kom vinglande efter att ha kört utfall med vikter i en kvart...

Så resultatet är att jag knappt sovit något i natt. Så fort jag försökte lyfta en kroppsdel eller vända på mig så har jag vaknat av smärta. Skön smärta dock, jag älskar träningsvärk. Men aj, vad ont jag har...

lördag 6 februari 2010

Steadicam.

En hel låt i Melodifestivalen enbart filmad med steadicam! Herrejäklar!

Sandklef kan han. Imponerande!

Synd bara att låten var skitkass. Däremot gillade jag den där balladen, Road Salt tror jag den hette och även Salem Al Fakirs låt.

Mtn Dew.

Jag sitter nu och dricker en burk Mountain Dew. Min amerikanska favoritläsk (tillsammans med Sierra Mist). Till min lycka hade Arash hittat den på Ica så det var bara att traska dit och handla. Försökte hitta en bild från USA när jag drack det. Gick inte så bra, antingen dricker jag starbucks, cola eller vatten på varenda bild.

Däremot hittade jag en miljon roliga, fina och härliga bilder. Bland annat dessa:
Trivia på bio innan filmerna, till slut lärde man sig dom utantill.


Pappa, jag och Jossan. Yes, det är trappan upp till Kodak Theatre (Oscarsgalan you know).


Nej, men såna här restauranger med detta läge finns det massvis av i Sverige. Eller? Här i Paradise Cove i Malibu.

Jag längtar tillbaks lite grann. Men bara lite. Los Angeles jämfört med Falun, same same?

Pååål-vrål.

Jag är ensam. Jag är hemma. Jag ska inte springa iväg någon annanstans om någon minut. Det var längesedan. (fast ensam-biten hade jag kunnat vara utan). Har inte varit själv många minuter denna vecka som gått, men den har varit skoj. I torsdags så jobbade vi hela eftermiddagen i tv-studion och igår bestod hela dagen av inspelningar. Det var riktigt roligt, det var olika lärare på skolan som höll korta föreläsningar om olika ämnen, detta filmade vi och det ska snart läggas ut på iTunes U.

I nästa vecka blir det mer klippning av Gustav III:s äktenskap och på onsdag kommer Anton Glanzelius (skådespelaren i Mitt liv som hund och bland annat skaparen av Paradise Hotel) hit från TV4 och ska prata med oss om vad vi anser om deras programutbud typ. Should be fun!
I tv-studion. Titta så söt han är! Och jag är spöket i bakgrunden. De testade ljuset på mig just då, annars brukar jag inte leka programledare. Bara ibland. Här stod jag och höll en föreläsning om Nazisterna i Salem för Lizette (som är från Salem). Hon tyckte att jag hade lite fel. Never!

tisdag 2 februari 2010

Oscar Nomination Day! (should be a holiday)

Idag var dagen jag väntat på länge.

Dagen då Oscarsnomineringarna tillkännages.

Årets chock: 10 filmer är nominerade till bästa film! Och för andra gången någonsin är en animerad film nominerad. Första gången var Skönheten och Odjuret år 1992. Denna gång är det Upp!. Välförtjänt vet jag inte, den var ju söt men inte alls lika bra som till exempel Hitta Nemo eller Wall-E.

De nominerade filmerna är alltså: Avatar, The Blind Side, District 9, An Education, The Hurt Locker, Inglorious Basterds, Precious, A Serious Man, Up och Up in the Air.

Jag har sett Avatar, District 9, The Hurt Locker, Inglorious Basterds och Up och av dessa filmer så tycker jag att Avatar är den snyggaste, The Hurt Locker den viktigaste och Inglorious Basterds den bästa... fast nu är det dags att se alla de andra filmerna (plus i de andra kategorierna) så chansen är rejält stor att jag ändrar mig.

Snaaark.

Nej, men jag är inte trött. Inte det minsta.

Skola 9-14 med klippning två dagar i rad (fast idag får jag erkänna att den var närmare tio innan vi orkade släpa oss dit) och sen träning efter skolan. Det är intressant att träna ihop med killar, det är lite tuffare än med tjejer kan man ju säga. Imorgon blir det eftermiddagsklippning, och sedan friskis igen. Ska ha genomgång med en instruktör, även om Arash är ganska bra på det där själv.

På torsdag och fredag sen ska ganska många i klassen jobba i tv-studion med att spela in någon föreläsning som sedan ska läggas upp på itunes. Det ska bli riktigt skoj att få använda kunskaperna från hösten på riktigt, och dessutom får vi betalt. Yehes!

Hur som helst, förutom att jag skulle kunna somna nu så är livet bra. Bättre än bra, det är riktigt härligt. Det skulle kunna vara lite varmare, men det är löjligt att klaga över något sånt när resten av livet är underbart. Faktiskt.

måndag 1 februari 2010

Tylösand 2010.

Jag köpte ett gymkort på Friskis idag. Om jag ens orkar lyfta armarna imorgon är det ett mirakel.

Aj.